Sorry zeggen.. hoe doe je dat?!

Sorry zeggen.. hoe doe je dat?!

Als mentor en anti-pestcoördinator op een middelbare school kom ik regelmatig in situaties terecht dat er tussen leerlingen onderling een ‘sorry’ gezegd moet worden. Wat mij betreft één van de lastigste dingen in relaties met mensen. Je moet vaak wel even ergens overheen stappen om je eigen ongelijk toe te geven en in te zien dat je het beter moet/ wil doen. Alleen het woord ‘sorry’ is niet genoeg, er komt meer bij kijken om deze woorden écht te menen.

Maar… hoe doe je dat nou eigenlijk op een goede manier? Ik maakte een mentorles over het thema ‘sorry zeggen’ om samen in de klas het eens over dit thema te hebben. Want dit zijn van die dingen die eigenlijk helemaal niet besproken worden, maar die wel zó belangrijk zijn op een school.

Als je vaker een blog van mij leest, weet je dat ik gek ben op muziek. Ook in de muziek zijn er veel liedjes te vinden over excuses maken of accepteren:

Blue ft Elton John – Sorry seems to be the hardest word

Tabitha – Het Spijt Me Niet

I’m Sorry – The Partysquad vs RMXCRW ft. Gio (Official Music Video)

Sorry – André Hazes

Sorry – Justin Bieber

Apologize – Timbaland ft. OneRepublic

Sorry – Madonna

Ook zijn er tv-programma’s gemaakt die te maken hebben met dit thema. Denk dan bijvoorbeeld aan de klassiekers ‘Het spijt me’ of ‘het Familiediner’.

Waarom kan het eigenlijk zo moeilijk zijn om “sorry” te zeggen? Dingen die mee kunnen spelen:

  1. Het toegeven van een fout kan voelen als een bedreiging voor ons eigen ego Dit kan leiden tot gevoelens van angst, schaamte, verdriet of schuldgevoel, die we natuurlijk allemaal liever vermijden.
  2. Het uitspreken van “sorry” maakt ons kwetsbaar. We erkennen onze eigen imperfecties en stellen ons open voor de reactie van anderen. Je weet namelijk helemaal niet hoe de ander op jou gaat reageren.
  3. Het zeggen van “sorry” gaat vaak gepaard met een spannend gesprek. We moeten inzien dat we een fout hebben gemaakt en dat kan ongemakkelijk zijn, zelfs als je weet dat iedereen weleens fouten maakt.

Gelukkig leven we in een tijdperk waarbij we aan alle kanten advies kunnen inwinnen van experts en professionals. Zo heb ik bijvoorbeeld een filmpje gevonden over DE perfecte manier van je excuses maken:

De Perfecte manier om je excuses te maken.

Bovenstaande dingen benoemen in de klas en daar met de klas over praten kan bijdragen aan meer inzicht en begrip rondom dit thema.

Vragen die daarbij kunnen helpen:

•Wat heb jij meegenomen uit deze les?

•Wanneer vind jij het moeilijk om SORRY te zeggen?

•Krijg je weleens excuses die niet oprecht voelen en wat doe je dan?

•Doe je weleens dingen waar je later spijt van krijgt

•Zeg je weleens sorry tegen jezelf?

Sorry zeggen… het is zo’n klein woordje maar eigenlijk zo ingewikkeld!